Maine Coon

NO*Never Naked Maine Coon Cathrin Møllerop.

NO* Never Naked

Maine Coon

 

Historie:

 

Maine Coon katten, "The Gentle Giant", har sin opprinnelse fra delstaten Maine i USA. Maine Coonen er Maines statskatt, og regnes for å være et nasjonalt klenodium. De blir visst ofte fremhevet ved ulike anledninger.

Det finnes mange myter og historier om opprinnelsen til rasen, disse historiene sier blant annet;

  • At den oppstod etter parring mellom en vaskebjørn (raccon) og forvillende huskatter. Dette er en genetisk umulighet.
  • At skipskapteinen Coon tok med seg en katt ombord i skipet han jobbet på til USA og delstaten Maine.
  • At rasen stammer fra Marie Antoniettes seks katter. De ble sendt til delstaten Maine før henne på et skip, da hun planla å flykte fra den franske revolusjonen i Frankriket.

Det er mer sannsynlig at Maine Coons opprinnelse ble skapt ved blanding av flere ulike typer langhårskatter som ble brakt hjem av Maines sjøfolk.

 

Den første registrerte Maine Coonen var allerede i 1861. Navnet på denne var Captein Jenks of th Horse Marines. Denne hadde fargen sort og hvit. Allerede på 1800 - tallet var Maine Coons populære utstillingskatter. 8 Mai i 1895 vant Cosie, en bruntabby jente Best in Show ved Madison Square Garden Show.

  • På den tiden var det bare de bruntabby variantene som fikk æren av å kalles for Maine Coon.
  • De andre fargevarientene ble kalt Maine Shagged.

 

I begynnelsen av 1920 - tallet forsvant rasen fra utstillingene, og det ble dermed hardt for rasen. Dette var grunnet perserkattens ankomst til Amerika - de var da mer interessante enn Maine Coonen. I 1959 ble Maine Coonen erklært utdødd, og i 1973 hevdet en avis at rasen ikke eksisterte lenger. Men, den gjorde det - takket være oppdretternes tro på rasen.

 

I 1986 ble MCBFA stiftet; The Maine Coon Breeders and Fanciers Association. Det gjorde at de amerikanske klubbene tok rasen inn i varmen igjen - altså til godkjennelse, registrering og med rett til å få titler.

 

Da det ble søkt om godkjennelse av Maine Coonen i USA, ble det lagt frem to standarder. En standard for den polydactyle (de har overtallige tær) - som er den innfødte bestanden av Maine Coon. Det sies at 30 - 40 % av de opprinnelige Maine Coonene var polydactyle. Og en standard for de uten overtallige tær. Fortsatt i dag er det oppdrettere som avler på polydactyle.

 

I 1978 ble Maine Coonen for første gang vist frem i Europa - på en utstilling i det tidligere Vest - Tyskland. De første Maine Coonkattene til Skandinavia kom til Danmark, der var det Dortemarie Kapler som reiste over dammen og byttet til seg Maine Coon mot Norsk Skogkatt. Hennes første Maine Coons hadde navnene Maineline Acadia og Maineline Scoodic. De første Maine Coonene kom til norge i begynnelsen av 1990 - tallet.

 

Siden 1976 har Maine Coon vært godkjent i mange katteorganisasjoner - med unntak av FIFè. De godkjente rasen i 1982. Først året etter, i 1983 fikk rasen godkjennelse med rett til å ta certifikater på utstilling.

 

 

Kilder: www.mcolab.com, www.fifeweb.org,

 

 

Annet:

 

Vekten er en stor diskusjon blant eiere av Maine Coons, men det er vanlig at en hunn er fra 4 - 6 kg, og hanner fra 6 - 8 kg. Dette er selvfølgelig veldig variabelt fra katt til katt. Noen kan være mindre, og andre kan være større. Men det finnes "røverhistorier" der det blir hevdet at katten er opp mot 20 kg!